מערכת השקייה מבוססת על זמינות חמצן לשורש AutoAgronom
אוטואגרונום הינה שיטה מהפכנית לניהול יעיל של אספקת חמצן מים ודשן לצמח במטרה למקסם את הפוטנציאל הגנטי של הצמח תוך חיסכון ניכר במים ודשן.
שיטת ה"אוטואגרונום" היא פרי פיתוח משותף של האגרונום איתן ישראלי שהביא את הידע והנסיון החקלאי וחברת "רותם דן 88 בע"מ" בבעלות ישעיהו רדלר וניסים דניאלי מתחום הפיתוח והיישום של בקרה בכלל ובקרת בחקלאות בפרט, עם דגש על בקרת הצומח.
המערכת פותחה למתן פתרונות בניהול גידול צמחים במגוון סוגי המצעים והקרקעות. היא מנהלת ומבקרת את תנאי הגידול לשורשי הצמחים ולנוף הצמחים על ידי מתן תשובה לבעיה העיקרית והמהותית ביותר בכל גידולי החקלאות האינטנסיבית – בעיית יחסי ממשק:
חמצן – מים – דשן
הבסיס לגישה האגרו-טכנית של ניהול מערכת האוטואגרונום, היא הכוונה של הצמח לפיתוח וגידול אינטנסיבי של מערכת השורשים המשנית – היונקות (האחראית לקליטת המים והמינרלים על ידי הצמח) בחלק העליון של מצעי הגידול השונים.
השיטה יוצרת תנאים מיטביים של תמיסת הזנה לשורשים במצע או בקרקע, באזור העיקרי של גידולם, ועל ידי כך משיגה מטרה זו. בקרת תנאי הגידול מתנהלת ברציפות במהלך 24 השעות שביממה.
מערכות הבקרה המדויקות של מערכת האוטואגרונום, מאפשרות, בגידולים שונים, חסכון בסדרי גודל של כ- 50% ואפילו עד 80% בצריכת הדשנים וכדי 20% עד 40% בצריכת המים.
בשיטת האוטואגרונום, נעצרת כמעט לחלוטין גלישה של מים ודשן (המזהמים העיקריים של מי השתייה) לעומק פרופיל הקרקע, מה שמונע זיהום סביבתי חקלאי.
נרשמו שני פטנטים הקשורים למערכת AutoAgronom באמצעות חברת עורכי הפטנטים גולד פטנטים בע"מ והם :
1) חישוב זמינות חמצן לשורש וקבלת החלטות בזמן אמת בנושאי השקיה ודישון
2) מדידת שינויים כימיקלים ופיסיקאלים בתמיסת השורש וקבלת החלטות בזמן אמת בהדשיה (השקיה ודישון)
התוצאות :
המערכת פועלת מזה מספר שנים ב -15 מדינות בעולם כולל ארה"ב, אוסטרליה, דרום אמריקה, ספרד ועוד, בלמעלה מ-70 סוגי גידולים שונים, במצעים מנותקים ועל קרקע בבתי צמחיה ובשטחים פתוחים.
בכל המקומות הביאה המערכת לחיסכון ניכר במים (מעל 30% ) ודשן (מעל 50% ) תוך שיפור ביבול ובאיכות.
לאחרונה נבדקה המערכת ע"י משרד החקלאות במושב פדיה ובסיכום שתי עונות בגידול מלפפונים אכן הוכח חיסכון גדול במים ובדשן . מדובר בתוספת של 40% יבול לקוב מים בחלקת האוטואגרונום מול חלקת ביקורת.
התמונות והמאמר באדיבות ניסים דניאלי מחברת אוטואגרונום (הלוחש לצמחים AutoAgronom).