הדבקה בסביבה לחה? הפתרון שהמציאה פרופ' ביאנקו פלד מסייע למנתחים בעבודתם בחדרי ניתוח. קראו כיצד זה קרה כאן.
חבצלת ביאנקו-פלד היא פרופסור בהנדסה כימית בסגל הטכניון מאז 1999. הפטנטים שלה מתייחסים למדבקות ביוכימיות הפועלות בסביבה ובתנאים של לחות. המחקר שלה בוצע כמענה לקריאה מהקונסורטיום האירופאי לחקור מאפיין הדבקה של אצות, הידועים שנדבקים על משטחים תת ימיים על ידי הפרשת מרכיבים המגיבים יחדיו ליצירת 'דבק'.
עוד לא היו מחשבות אז על ישום עסקי או מסחרי של המחקר שלה, היות והמחקר היה ממוקד במנגנון ההדבקה. פרופ' חבצלת ביאנקו- פלד בחנה דוגמאות שנשלחו אליה מעת לעת על ידי חברי הקונסורטיום שחילצו את הרכיבים מהאצות. התוצאות עובדו כדי לנסות לשפר את כושר ההידבקות ומשהדבר לא צלח החליטה ביאנקו-פלד לפתח חלופות ביו- מימטיות. אלו הם חומרים סינטטים המדמים את התכונות הטבעיות של החומרים והרכיבים.
גם אחרי שהתקבלו תוצאות טובות מאוד עם אמצאת המדבקה הסינטטית הביו-מימטית, ביאנקו-פלד טרם רשמה את האמצאה כפטנט. היא העדיפה לפרסם את תוצאותיה אודות המדבקה הרפואית במגזין אקדמי יוקרתי. לאחר שיחה עם עורכי הפטנטים בגולד פטנטים בע"מ בדבר הפוטנציאל המסחרי של האמצאה נעזרה בשירותי ניהול קניין רוחני ועריכת פטנטים של החברה כדי לרשום את האמצאה שלה כפטנט בתחום הטכנולוגיות הרפואיות.
ניסיונות ראשונים למסחר את ההמצאת הדבק רפואי המדמה אצות ים, על ידי מכירת הרעיון לחברות תרופות גדולות היה עלול להוביל לניגוד עניינים בתפיסת המחקר האקדמי, שכן החברות דרשו השתתפות במו"פ שהיה מבשיל לפיתוחים שלא עניינו את המכון.
בתקופה זו שביאנקו-פלד חיפשה מסגרת מתאימה למימוש יעדיה, קרן מאן להנדסה ביורפואית הקימה את המכון אלפרד מאן בטכניון (Alfred Mann Institute at the Technion AMIT) כמסגרת אוניברסיטאית אקדמית המאפשר מסחור של טכנולוגיות ביורפואיות חדשניות המשפרות את הבריאות האנושית. ביאנקו-פלד הקימה יחד עם שותפים את חברת סילאנטיס SeaLantis, אחת משלושת החברות הראשונות תחת AMIT.
תהליך הגשת הבקשה לרישום האמצאה של פרופ' ביאנקו פלד כפטנט, בוצע על ידי עורכי פטנטים מחברת גולד פטנטים בע"מ, ובשילוב האסטרטגיה הנכונה, הפטנט הבשיל למוצר הניתן למסחור. חברת סילאנטיס בתחילת הדרך, את פריצת הדרך ביאנקו –פלד כבר עשתה.
לפרופ' חבצלת ביאנקו-פלד ולקבוצתה יש כבר תיק אמצאות, תיק קנין רוחני, בתחום הביורפואה והם מציגים את המוצרים במכונים רפואיים ובתי חולים שונים בארץ ובעולם. נכון שהיבט המסחרי מטופל היטב על ידי חברת סילאנטיס, אך המתח בין פרסום אמצאות ורישום פטנטים מהקהילה האקדמית נותר עדיין סוגיה סבוכה.
גולד פטנטים הצליחה לתמרן בין חשיפת פרטים על האמצאות לבין מתן אפשרות לממציאה להמשיך לבצע מחקר ולפרסמו וכך התקבלו פטנטים עם תביעות (patent claims) רחבות בתחום מאוד תחרותי.