גולד פטנטים ויעוץ פיננסי בע”מ (1992)
עריכה, רישום וניהול של פטנטים, סימני מסחר ומדגמים בארץ ובעולם
רח’ יוחנן הסנדלר 15, חיפה | טלפון: 04-8110007 | office@gold-patent.co.il | gold-patent.co.il

אמצאות וידע קודם

פטנט הינו זכות רשומה למונופול במדינה מסוימת ולתקופת זמן מוגדרת להשתמש בו כמוצר או תהליך חדיש. השימוש כולל : שיווק, ייצור, ייבוא או ייצוא של המוצר במדינת הרישום.

אם ברצונך להשתמש במוצר תוכל לוודא על ידי בדיקה, לפני התחלת השימוש במוצר, שהשימוש אינו מפר פטנט מקומי המתייחס לאותו מוצר או למוצר דומה. בדיקה זו מכוּנה בדיקת חופש פעולה מסחרי, ובלועזית  Freedom to Operate או בקצרה FTO.

כמו כן, במידה והמוצר לדעתך חדשני, ייתכן שתרצה להגיש בקשות לפטנט על האמצאה או אמצאות שלך, בארצות בהן יש לך כוונה להשתמש באמצאה, בקשות אשר עשויות להבשיל לפטנטים. כל בקשה לפטנט עוברת בדיקה ממשלתית ארוכה ויקרה לך המבקש פטנט. בעקבות הבדיקה הזו , הבקשה לפטנט מתקבלת או נדחית. ניתן לבצע בדיקת הערכה מראש לסיכוי לקבל פטנט, לפני הגשת בקשות לפטנט. הבדיקה מכוּנה בדיקת כשירות לפטנט, ובלועזית  Patentability.

הן בבדיקת  Freedom to Operate  והן בבדיקת Patentability, מבצעים חיפוש של פרסומים שמתייחסים למוצר. פרסומים אלה הינם ידע קודם, או בלועזית Prior Art (להלן PA).

לעניין חופש פעולה מסחרי, PA הינו אוסף כל הפטנטים המקומיים או בקשות פטנט שפורסמו שלפני תאריך התחלת שימוש במוצר באותו מקום, ואילו לעניין כשירות לפטנט, PA הינו אוסף כל הפרסומים בעולם, לרבות פטנטים, מאמרים, הרצאות ותצוגה, שהיו זמינים לבעלי מקצוע בתחום המוצר, לפני תאריך הגשת בקשתך לפטנט.

להלן הסברים מפורטים יותר לגבי שני סוגי בדיקות PA.

searchPic

א) בדיקת חופש פעולה מסחרי - Freedom To Operate – FTO

בדרך כלל, אמצאה יכולה להתגלם בצורות שונות. תיאורי ההתגלמויות האלה נרשמים בקיצור נמרץ ובלשון מיוחדת בפרק מיוחד בפטנט, פרק המכונה תביעות Claims. 

בדיקת FTO היא יחסית פשוטה, מכיוון שצריך לבדוק את התביעות בלבד, בפטנטים שהם בתוקף בלבד במדינות בהם יעשה השימוש.

מצד שני, מספיק שתשתמש בהתגלמות המתוארת בתביעה אחת בפטנט מקומי אחד, או בהתגלמות דומה, כדי שתסתכן בתביעה משפטית שעלולה לעלות מיליוני דולרים. לכן, משיקולים כספיים, חשוב מאד לעשות בדיקה מאד מקיפה ויסודית, למרות שהבדיקה עלולה להיות יקרה.

חשוב להבין שמבצע החיפוש אינו יכול להתחייב בגמר החיפוש כי יש לך חופש להשתמש מקומית במוצר שלך וזאת משתי סיבות עיקריות:

  1. אין דרך בטוחה ב-100% למצוא בחיפוש כל פטנט רלוונטי
  2.  ייתכן שתביעות שנבדקו נתפרשו על ידי מבצע החיפוש כמתארות מוצר אחר, ואילו תיאורטית לפחות, שופט במשפט עתידי בו תובעים אותך על הפרת פטנט, עלול לפרש את אותן תביעות כמתארות אותו מוצר או דומה לו.

יש לציין כי מוצר מורכב ומסובך עשוי לכלול מרכיבים או פונקציות מרובים , למשל טלפון נייד, וכל מרכיב או פונקציה עלול להיות מתואר בפטנט שונה.  במקרה כזה, בדיקת FTO נחוצה על כל אחד ממרכיבי המוצר ה"חשודים" בהפרת פטנט.

ב) בדיקת כשירות לפטנט – Patentability 

בכדי שאמצאה תהיה ראויה לפטנט, האמצאה חייבת להיות גם חדשה וגם לא מובנת מאליה לבעלי מקצוע בתחום האמצאה, לאור פרסומי ה-Prior Art – PA.

חשוב להדגיש שפרסומי PA אלה כוללים לא רק עשרות מיליוני פטנטים, אלא גם מיליוני בקשות פטנט שפורסמו, ואין סוף פרוספקטים, הרצאות בכנסים ובירידים מקצועיים, מאמרים מקצועיים וכו' שהתפרסמו בכל מקום בעולם, וכן פרסומים באינטרנט. לגבי פטנטים ובקשות לפטנט, לעומת FTO, צריך לבדוק בעיקר את פרק התיאור המילולי המפורט (specification) של האמצאה, פרק שיכול להיות ארוך עד מאד והרבה יותר מורכב מאשר פרק התביעות.

על כן, בדיקת Patentability מקיפה לפני הגשת בקשת פטנט עשויה להיות קשה מאד לביצוע, ועלולה להימשך זמן רב ובעלות גבוהה.

אך תוצאות בדיקת Patentability לפני הגשת בקשת פטנט עשויות לעזור לך בהחלטה האם אכן כדאי לך להגיש בקשות פטנט. אם התוצאות מעידות שיש סיכוי נמוך או אפסי שהבקשות תאושרנה לפטנט, תוכל לחסוך לך עד מאות אלפי דולרים שהיית משקיע בעריכת בקשות פטנט, בהגשת הבקשות ובטיפול בבחינות של הבקשות לאחר הגשתן, וזאת על ידי הימנעות מהגשת בקשות פטנט.

הבדיקה לפני ההגשה נעשית בדרך כלל על ידי או בסיוע אנשי מקצוע מיומנים בחיפושים של PA, כגון עורכי פטנטים במשרדנו גולד פטנטים בע"מ (שאינו ממשלתי). בקשת הפטנט עצמה, לאחר שהוגשה לרשות ממשלתית, עוברת לפחות בדיקת Patentability אחת נוספת, על ידי רשות ממשלתית, כך שייתכן שאותה אמצאה תיבדק שוב ושוב האם היא ראויה לפטנט. ייתכן בהחלט שבדיקות לפני ההגשה ולאחר ההגשה תמצאנה PA שונה, ומסקנות הבדיקה עשויות להיות שונות מאד.

יחד עם זאת, למרות שהחיפוש שנעשה לפני הגשת בקשת הפטנט אינו יכול לשמש להוכחה לרשות ממשלתית כי האמצאה המתוארת בבקשה ראויה לפטנט, כאמור הבדיקה לפני הגשת בקשה יכולה להיות מאד שימושית, ולחסוך כספים ומאמצים רבים. ניתן לבקש לעשות בדיקה לפני הגשה, שהינה מוגבלת בהיקפה, כדי להגביל את העלויות עבור החיפוש. הבדיקה המוגבלת כמובן באה במחיר של סיכוי גדול יותר להחמיץ פרסומי PA רלוונטיים, אך בדרך כלל תוצאות הבדיקה כוללות בכל זאת מספר מכובד של פרסומים רלוונטיים, שנותנים תמונה טובה של מה היה ידוע לאנשי מקצוע בתחום המקצועי של האמצאה, ידע אשר עוזר להחליט האם להגיש בקשת פטנט, וכן מסייע מאד בתיאור נכון של האמצאה אשר ישפר את הסיכויים לקבלת פטנט טוב וחזק.

למרות היתרונות של חיפוש PA, יש שמבקשים לא לעשות חיפוש מקדים, ואף לא לדעת על פרסומים רלוונטיים – הסיבות השונות ואפילו לפעמים משונות, וכן היתרונות והחסרונות של גישה זו, מתוארות במאמר הבא: לחפש, או לא לחפש? זו השאלה!

לשיחת יעוץ ראשונית בנושא חיפוש פטנטים, ובדיקת כשירות פטנט, פנו לד"ר מרגנית גולדרייך בטלפון : 04-8110007 , או השאירו פרטים עם שאלתכם כאן .

איפה אנחנו?

הנחיות הגעה

מכיוון צפון, נהריה או הקריות

מרחק נסיעה של כ-4 דקות מלב המפרץ, וכ-9 דקות הליכה.
פונים שמאלה ברמזור אחרי קניון לב המפרץ לרח' האשלג, ממשיכים ישר ועוברים את הכיכר הראשונה, פונים ימינה ברחוב יעקוב מושלי, ונוסעים ישר עד הכיכר הראשונה, הרחוב החוצה הוא יוחנן הסנדלר , חונים בצד ימין לפני הכיכר.

מכיוון דרום או הצ'ק פוסט

מרחק נסיעה של כ-6 דקות מהצ'ק פוסט, כ-18 דקות הליכה מהצ'ק פוסט.
נוסעים ישר לכיוון צפון, הקריות או נהריה, עוברים את הצומת המרכזית שהיא ההצטלבות של דרך העמקים ושדרות ההסתדרות, ומיד אחרי כ-200 מ' מצומת זו פונים ימינה ברח' האשלג. ממשיכים ישר ועוברים את הכיכר הראשונה, פונים ימינה ברחוב יעקוב מושלי, ונוסעים ישר עד הכיכר הראשונה, הרחוב החוצה הוא יוחנן הסנדלר , חונים בצד ימין לפני הכיכר.

יוחנן הסנדלר 15, ת.ד. 25267, חיפה 31251