גולד פטנטים ויעוץ פיננסי בע”מ (1992)
עריכה, רישום וניהול של פטנטים, סימני מסחר ומדגמים בארץ ובעולם
רח’ יוחנן הסנדלר 15, חיפה | טלפון: 04-8110007 | office@gold-patent.co.il | gold-patent.co.il

המצאות מעביד / המצאות שירות

ב-20.10.2010 התפרסמה ב"כלכליסט" כתבה שכותרתה "הרופאים לא מרוצים: יקבלו רק 35% מהרווחים על פטנטים שהמציאו". 

כל 7 התגובות שהתפרסמו לכתבה הביעו זעם והזדהות עם עמדתם של הרופאים . נשאלת השאלה האומנם בצדק?

לכתבה ב"כלכליסט": http://www.calcalist.co.il/local/articles/0, 7340, L-3421070,00.html

ע"פ פרק ח' לחוק הפטנטים, זכויות הממציא או זכויות הקניין על המצאה יהיו של המעביד, ולא של הממציא, על המצאות העובד "בזמן שרותו ועקב שרותו" אלא אם כן ויתר המעביד על ההמצאה או אם יש בין העובד למעביד הסכם אחר. עובד חייב להודיע למעבידו בכתב על כל אמצאה שהגיע אליה עקב שירותו או בתקופת שירותו, סמוך ככל האפשר לאחר שהמציא אותה, וכן על כל בקשת-פטנט שהגיש בנושא. אם לא ענה המעביד להודעת העובד, ייראה הדבר כאילו ויתר המעביד על זכות הקניין בהמצאה.

לגבי עובד מדינה, זכויות על המצאה ייתכן שיועברו למדינה או למוסדותיה גם בשנה לאחר סיום שירותו של העובד את המדינה. יתר על כן, אסור לעובד מדינה להגיש בקשת פטנט בחו"ל, אלא אם ויתרה המדינה על זכותה בהמצאה או אם קיבל לכך העובד אישור מנציב שירות.

על העובד חלה חובת גילוי פרטים, שמירה על סודיות, וסיוע בהשגת הגנה על אמצאת שירות הכוללת לדוגמא : חתימה על טפסים. לגבי בקשות פטנט בחו"ל, חובת המעביד לציין את העובד כממציא.

במקרים של חילוקי דעות בין עובד למעביד, יוכל רשם הפטנטים להכריע בסוגיית הבעלות. בהעדר הסכם לגבי תמורה שיקבל עובד על המצאותיו, ועדה לענייני פיצויים ותגמולים תוכל להכריע בשאלה לגבי גובה התגמולים ואת זכויות הממציא בפועל ע"פ הקריטריונים הבאים:

  • התפקיד בו הועסק העובד
  • טיב הקשר בין האמצאה לעבודת העובד
  • יזמתו של העובד באמצאה
  • אפשרויות הניצול של האמצאה וניצולה למעשה
  • הוצאות סבירות בנסיבות הענין שהוציא העובד להשגת הגנה על האמצאה בישראל

חשוב לציין שהמצאות מעביד אינן המצאה ישראלית. בארה"ב מקובל לחתום על חוזה העסקה הכולל העברה אוטומטית של זכויות העובד בהמצאות שימציא למעביד, לעיתים תמורת סכום סמלי של כמה מאות או אלפי דולרים בודדים. לעיתים דורש המעביד מהעובד לחתום על הסכם נפרד, המכונה Proprietary Information and Inventions Agreement (PIIA). ההיגיון מאחורי החוק הוא, שהעובד כבר קיבל תמורה כספית עבור עבודתו שזו משכורתו החודשית, וכל פירות עבודתו, כולל המצאות המוגנות בפטנט הינן רכושו של המעביד.

לפיכך, כאשר קובלים הרופאים על כך ש"במקומות אחרים שבהם רופאים עורכים מחקרים, תקנות הקניין הרוחני קובעות כי הרופא יקבל נתח של 50%-60% מהתמלוגים" – ראוי שתישאל השאלה כיצד הגיעו להסדר נדיב כל כך, שהרי בבסיסו של עניין ועל פי חוק, אינם זכאים לקבל דבר.

לשיחת יעוץ ראשונית בנושא המצאת מעביד או זכויות הממציא פנו לד"ר מרגנית גולדרייך, עורכת פטנטים, ובעלת נסיון מקיף ומוכר בניהול ויצוג תיקי קניין רוחני לחברות ופרטיים, בטלפון:04-8110007    

איפה אנחנו?

הנחיות הגעה

מכיוון צפון, נהריה או הקריות

מרחק נסיעה של כ-4 דקות מלב המפרץ, וכ-9 דקות הליכה.
פונים שמאלה ברמזור אחרי קניון לב המפרץ לרח' האשלג, ממשיכים ישר ועוברים את הכיכר הראשונה, פונים ימינה ברחוב יעקוב מושלי, ונוסעים ישר עד הכיכר הראשונה, הרחוב החוצה הוא יוחנן הסנדלר , חונים בצד ימין לפני הכיכר.

מכיוון דרום או הצ'ק פוסט

מרחק נסיעה של כ-6 דקות מהצ'ק פוסט, כ-18 דקות הליכה מהצ'ק פוסט.
נוסעים ישר לכיוון צפון, הקריות או נהריה, עוברים את הצומת המרכזית שהיא ההצטלבות של דרך העמקים ושדרות ההסתדרות, ומיד אחרי כ-200 מ' מצומת זו פונים ימינה ברח' האשלג. ממשיכים ישר ועוברים את הכיכר הראשונה, פונים ימינה ברחוב יעקוב מושלי, ונוסעים ישר עד הכיכר הראשונה, הרחוב החוצה הוא יוחנן הסנדלר , חונים בצד ימין לפני הכיכר.

יוחנן הסנדלר 15, ת.ד. 25267, חיפה 31251